Kära medlem i Edith Södergran-sällskapet,

Här får du senaste information från er styrelse som stolt kan berätta om både sådant som hänt och sådant som planeras. – Vi tar det som kommer år 2013 först:

Utställningen om Edith Södergran som Stockholms stadsbibliotek tagit fram i samarbete med Södergran-sällskapet visas t.o.m. 17/2.

Sällskapets årsmöte hålls onsdagen den 20 mars på Arbis i Helsingfors kl. 17.00–18.00. Efter årsmötet, kl. 18.05–19.35, hör vi Agneta Rahikainen berätta om ” Det lungsjuka geniet från Raivola – myter om Edith Södergran”. Litteraturvetaren Agneta Rahikainen tar upp två sidor av den södergranska författarmyten, genitolkningen och framhävandet av hennes sjukdom. Vi får också höra sångerskan Elisa Laiho sjunga Edith Södergrandikter på finska och svenska. – Hallontårta, musik och samvaro serveras i biblioteket.

Bildningsresan till Raivola blir eventuellt av tillsammans med Svenska modersmålslärarna i Finland (SMLF). Efter 15.3 vet man om det finns plats för Södergran-sällskapets medlemmar i bussen.

”Edith på olika språk” diktuppläsningskvällen som redan blivit tradition hålls i Stockholm 31/10 2013.

Året har börjat med följande program som skett i samarbete med sällskapet:

 • 19/1 2013 på Stockholms stadsbibliotek. – Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och ledande Edith Södergran-expert, föreläste. Skådespelerskan Claire Wikholm läste dikter och kompositören Gunnar Edander sjöng och spelade sina tonsättningar av södergrandikter. – Nytt publikrekord: 340 åhörare!
 • Gunnar Edanders tonsättningar av Edith Södergrandikter finns nu också som CD och sångbok. Sångboken är handskriven(!) och kan beställas gratis som nätversion per e-post. Vill du ha en sångbok i ”pappersformat” eller en CD (där Gunnar sjunger) skriver du e-post till Gunnar och kommer överens om leveranssätt och pris. Gunnars e-postadress är: edander@algonet.se
 • 30/1 på Stockholms stadsbibliotek. – Agneta Rahikainen, författare och programchef på Svenska litteratursällskapet i Finland, samtalade med Jonas Ellerström, författare och förlagschef. – Båda författarna utkommer med nya böcker om Edith Södergran. Agneta Rahikainen med en biografi om poeten år 2014 och Jonas Ellerström med ”Jag är ett svärd: stridsskrifter, diktöversättningar och okända dikter av Edith Södergran” år 2013. – Närmare
  80 åhörare.

Återblick på året 2012 som gått. Sällskapet har varit mycket aktivt!

 • 29/3 2012 hölls årsmötet på Arbis bibliotek i Helsingfors. 21 personer. Efter årsmötet föredrag av professor Ebba Witt-Brattström ”Edith Södergran som kosmopolit” och diktuppläsning av Alma Pöysti. Varefter följde en fin buffé i Arbis kafé. 107 personer lyssnade på programmet.
  • 6/8 2012. Musikcafé After Eight i Jakobstad (Finland).
  ”En kväll med ord och musik, Brev från min syster” – bokpresentation, diktläsning och musik. 30 personer deltog. Lisen Sundqvist var moderator.
 • 14/10.2012. Litterär vandring i Grankulla (Finland) guide Clara Palmgren. 11 personer deltog.
 • 31/10 2012. Diktuppläsning på Internationella Biblioteket, Stockholm (Sverige); ”Edith på olika språk”. 18 personer deltog.
 • 24/11 2012 på ABF-huset (Stockholm, Sverige). – Seminariet ”Jag är örn. det är min bekännelse” – Edith södergran 120 år. Föreläsning av litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström ”Södergran forever – eller varför ska man läsa revolutionerande klassiker”. Södergranforskaren Agneta Rahikainen föreläste under temat ”Det lungsjuka geniet från Raivola – myter om Edith Södergran”. Stina Ekblad läste Edith Södergran dikter. – Efter föreläsningen gav gruppen Sommarteater i Nacka pjäsen ”Guds djärvaste ängel”.

På sällskapets hemsida hittar du alltid uppgifter om de senaste evenemangen och annat intressant: www.sodergransallskapet.fi/start – Klicka på rutan ’SENASTE NYTT & AKTUELLT’ för mera information om evenemangen.

Din e-postadress

Under hösten fick vi in 30 e-postadresser i medlemsregistret. Stort tack! Det betyder stor besparing i papper, kopiering, frimärken och i arbetstid. – Sekreteraren camilla.johnsson@kolumbus.fi tar gärna emot fler e-postadresser. Tack vare e-posten kan sällskapet snabbare informera och påminna om evenemang och program. De egentliga medlemsbreven skickas ut 2 eller 3 gånger per år, men däremellan kan puffar skickas ut per e-post. – Men tyvärr det är bara de som uppgivit sin e-postadress och de som har e-post som får dessa puffar.

Ideer och tips

Styrelsen tar emot ideer och förslag kring hur bl.a. programverksamheten kan utvecklas. Det kan gälla seminarier, föreläsningar, resor/resmål, musikevenemang/konserter – ja nästan vad som helst! Skicka ditt förslag till raine@kolumbus.fi eller till någon av styrelsemedlemmarna.

Det dags att betala medlemsavgiften för 2013. – Betala gärna före utgången av februari.

Styrelsen,
genom

Raine Johnsson, ordförande