Vi har en spännande höst framför oss!

I år har Södergransällskapet redan ordnat två intressanta program i Finland. – Det första kan betecknas som ett ’mammutevenemang’ i samband med årsmötet i april på Arbis i Helsingfors. Litteratur-professor Ebba Witt-Brattström talade inför 107 åhörare om ”Edith Södergran som kosmopolit” och Alma Pöysti läste inlevelsefullt Södergran-dikter. – Till det andra evenemanget, en kväll med ord och musik den 6 augusti i Jakobstad, kom 30 personer. Arrangörer var Södergransällskapet och musikcafé After Eight. Deltagarna fick höra Malin Klingenberg presentera och läsa avsnitt ur sin barnbok Patrik och pensionärsmakten, Heidi von Wright läste dikter ur sin kommande diktsamling, Desirée Saarela sjöng nyskrivet eget material på svenska. Edith Södergrans dikter bildade en röd tråd under kvällen och dikten Kärlek framfördes på viborgs-karelska av Raine Johnsson och på svenska av Camilla Johnsson. Lisen Sundqvist, som hade planerat programmet, var också kvällens konferencier.

SommarteateriNacka gav i augusti i Velamssund (Sverige) sammanlagt 11 föreställningar av teaterpjäsen ”Guds djärvaste ängel”, ett möte mellan Edith Södergran och Elmer Diktonius. Den kväll undertecknad såg föreställningen på utomhusscenen hade ett åskväder precis dragit över Stockholm och Nacka och dimmorna låg stämningsfulla över ängen, där Edith i rasande fart cyklade över ängen för att möta Elmer på tågstationen…

PROGRAM 2012

Flera program utlovas hösten 2012 och våren 2013! – Dels ordnar vi eget (= i Södergransällskapets regi) och dels följer vi med andra arrangörers Edith Södergran -program! Och under hösten händer också en hel del i Stockholm.

Måndag 17/9– lördag 22/9 2012 (vecka 38) ges lunch&lyrik på det Norske Teatret i Oslo (Norge).
Skådespelaren Ida Löken står för en diktföreställning baserad på Edith Södergrans lyrik. Eline Sundal accompanjerar på cello. – Ytterligare uppgifter finns på teaterns hemsida http://www.detnorsketeatre.no/index.php?option=com_play&view=playid=19

Söndagen den 14 oktober 2012 ordnar ES-sällskapet en litterär vandring i Grankulla (Finland). Samling kl. 15 utanför kyrkan. – Clara Palmgren låter oss följa ”de äldre” grankullaförfattarna i spåren: bl.a. Parlands, Enckells, Atos Wirtanen, Margit von Willebrand-Hollmerus, Elmer Diktonius, Jarl Hemmer och Kerstin Söderholm. Vandringen är ca 1,5 km lång och vi stannar upp på flera ställen där Clara berättar och läser nån dikt. Vid 17-tiden stiger vi in i jugendvillan Vallmogård (byggd 1907), Mikael Lybecks gamla hem. Där kan man köpa kaffe/te + dopp och får höra om både Mikael Lybeck och Arvid Mörne med de skrivande barnen. Utrusta dig med bekväma skor och paraply!

Guidningen är gratis. – Ta med dina vänner!
Anmäl dig senast den 11 oktober till Pian Wistbacka, telefon: 09-612 615 46,
e-post: pian.wistbacka@fontanamedia.fi
Onsdagen den 3 oktober 2012 arrangerar ES-sällskapets medlem Karl-Johan Rahm ett diskussionforum på ABF i Sundbyberg (Stockholm).
Temat är: H&M och Edith Södergran – På fria villkor?
En inbjudan till diskussionskvällen har också gått till Hennes&Mauritz.
För ytterligare information, se http://karljohanrahm.wordpress.com/2012/06/21/hennes-mauritz-och-sodergran-pa-fria-villkor/ och www.sodergransallskapet.fi/start

Onsdagen den 31 oktober 2012, Stockholms Internationella bibliotek, Annexet, Odengatan 59. – Samling kl. 18.30 i fikarummet.
IB arrangerar på Edit-dagen diktaftonen ”Edith på flera språk”. Vi försöker få med diktuppläsare med olika språklig bakgrund. – Deltagarna får också gärna läsa upp sin/sina favoritdikter!
IB bjuder på fika. Ta med dina vänner!
Kolla vad som skrivs om kvällen på http://www.interbib.se/default.asp?id=4363&PTID=0&refid=3878 och  www.sodergransallskapet.fi/start

ABF i Stockholm (Sveavägen 41) har meddelat att de ordnar ett Edith Södergran–seminarium lördagen den 24 november 2012. – Ebba Witt-Brattström föreläser och eventuellt medverkar också Agneta Rahikainen. – Efter föreläsningen ges pjäsen ”Guds djärvaste ängel”, med Camilla Nylund som Edith Södergran och Andreas Rodenkirchen som Elmer Diktonius. – Missa inte den här dagen! Då vi har mera information om evenemanget lägger vi det på www.sodergransallskapet.fi/start.

Följ också med ABF:s hemsida http://www.abfstockholm.se/

FÖRHANDSINFORMATION FÖR 2013
I februari 2013 planerar Stockholms stadsbibliotek en utställning om Edith Södergran.

Preliminärt datum för invigningen av utställningen är lördagen den 19 januari 2013.

På öppningsprogram framträder bl.a. ES-sällskapets medlem Gunnar Edander med musik.
Gunnar har tonsatt sammanlagt 31 Södergran-dikter, och också gett ut en CD med 12 av dessa dikter. Då Stadsbiblioteket gått ut med mera information om evenemanget lägger vi den på hemsidan www.sodergransallskapet.fi/start

Din e-postadress

Varje medlems e-postadress som läggs i sällskapets adressregister betyder besparing i papper, kopiering, frimärken och i arbetstid. – Skicka din e-postadress till camilla.johnsson@kolumbus.fi

Ideer och tips

Styrelsen tar emot idéer och förslag kring hur bl.a programverksamheten kan utvecklas. Det kan gälla seminarier, föreläsningar, resor/resmål, musikevenemang/konserter – ja nästan vad som helst! Skicka ditt förslag till raine@kolumbus.fi eller till någon av styrelsemedlemmarna.

Styrelsen,

genom
Raine Johnsson, ordförande